Çin her anlamda dünyanın en büyük gücü olmak için basamakları hızla atlarken Çi' i anlayabilmek ve değerlendirmek için varolan kalıpların dışına çıkmak gerekiyor. Çin ve Shanghai da neler var, neler oluyor. Gerçekten yeni bir fırsatlar ülkesi olma yolunda mı?

Çin son yıllarda büyüleyici bir başarıya imza atarken unutulmaması gerken bir şey var; madolyonun her zaman ikiyüzlü olduğu. Bu Çin için her anlamda geçerli.

29 Ağustos 2010 Pazar

ÇİN / PEOPLE REPUBLIC OF CHINA


20. yy ın başlarında 21. yy a dair büyük umutlar vardı. Büyük bir teknolojik atılım, değişen koşullar ve yaşam standartları, muhteşem buluşlar, uzaya atılacak adımlar, büyük ve heybetli gökdelenlerin arasında oluşacak hava trafiği. Bu beklentilerin bir kısmı gerçekleşti bir kısmı da gerçekleşmek üzere. Görünen o ki kalan kısmı için insanoğlu beklemeye devam edecek. Değişimler günümüzde öylesine hızlı olmaya başladı insaoğlu artık farkında bile olamıyor bazılarının. Şu bir gerçek ki dünyada da bir kısım gelişmeler yaşanmakta. Bazıları hayranlık ve aynı zamanda korkuyla izlenmekte.


Bu değişim öykülerinden bir tanesi de Çin' e ait. 21. yüzyılın uyanan devi olarak adlandırılan bu coğrafi ve popülasyon anlamında dev ülke büyük değişimlere imza atmakta ve pek çok Çinli dünyaya adapte olan ve yakın zamanda daha da güçlü olacak bu ülkede bulunmaktan gurur duymakta.

Çin uzun vadeli projeler ve uygulamalarla büyük bir kalkınma hamlesinde bulunmakta bunun yansımaları sokaklarda ve ülkede hissedilmekte. Tabii ki bu Çin' in için madolyonun bir yüzünü oluşturmakta. Bir de madolyonun olumsuz tarafı bulunmakta. Bu nedenle Çin' i anlamak için madolyon bir bütün olarak değerlendirilmeli hemen hemen her anlamda...

Çin' in özellikle yakaladığı ekonomik atılım dünya ülkeleri için hem bir fırsat kapısı aralamakta hem de korkutucu bir unsur oluşturmakta. Krizlerle boğuşan bir dünya ekonomisinde birde ekonomik güçlerin ani bir kırılma ile değişme olasılığı bu korkunun bir yanı iken, ucuz Çin ürünlerinin uluslararası sektörlerde global rekabette dengeleri alt üst etmesi özellikle gelişmiş ve gelişen ülkeler için tehdit boytuna ulaşmış durumda. Globalizasyon adı verilen kavramla birlikte bu kocaman coğrafyadaki gelişmeler aslında bizler farkında olmasakta dünya üzerinde etkisini hissettirmekte. RMB döviz kurundaki dalgalanmanın dünya ülkelerine kalp krizleri geçirttiği zaten herkes tarafından bilinmekte.

Çin son yıllarda kendisini dünyaya sunarken ve bunun için çabalarken karşıdan bakan taraf olarakta Çin' i anlayabilmek ve olumlu ve olumsuz yanlarını görebilmek için çaba sarfetmek gerkiyor. Herşeyden önce şu kafalardaki Çin dünyanın öbür ucu, 1.5 milyar insanın hepsinin birbirine benzediği ucu bucağı olmayan, koşulları zayıf ülke imajını kafalardan atmak gerkiyor. Çin pek çok insanın tahmin etmeyeceği ölçüde modernleşmeye çalışan, metropolleri pek çok Avrupa ülkesi ile kıyaslanabilecek, sürekli yenilikleri arayan ve sorgulayan, bilim ve teknolojiye özellikle son zamanlarda büyük yatırım yapan ve önem veren bir ülke durumunda.

Büyük şehirlerinde gökdelenler arasında - özellikle gece müthüş bir özenle sağlanan ışıklandırmalar esnasında - gezerken yeni bir düşünme sisteminin oluşturulmaya çalışıldığı hissedilebilir. Devasa altyapı yatırımları, barajlar, muhteşem limanları, özenle korunan turistik yapıları, metropollerinde sağlanmaya çalışan yaşam koşulları, ekonomik ve ticari anlamda sunduğu avantajlar nedeniyle dünya insanlarını kendine büyük bir ivme ile çekmeye devam ediyor ve edecek gibi görünüyor.

Çin tek bir kültür tek bir varlık değil. Birbirinden farklı pek çok etnik kökeni, her bölgesinde hatta her şehrinde farklı kültürleri ve ekonomik anlamda farklı fırsatları barındıran bir ülke.

Çok kısa ve genel bir izlenim olara diyebilirm ki; Tartışmalı durumları, ekonomide atılımı esnasında etik değerleri, çalışma sistemi tabii ki üzerinde durulması gereken diğer konular ancak genel anlamda bunlarla birlikte ekonomik olarak büyümesine ileriki yıllarda devam edecek olan ve öncelikle bulunduğu bölgeyi ve akabinde dünyayı domine etmeyi kafasına koymuş görünen bir ülke.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder